UTTALANDE AV EUROPEISKA NÄTVERKET FÖR SOLIDARITET MED UKRAINA (ENSU) INFÖR TVÅÅRSDAGEN AV DEN RYSKA INVASIONEN AV UKRAINA


Den 24 februari 2024 är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Denna helt oförsvarbara handling har redan kostat minst 20 000 civila ukrainare och över 100 000 soldater livet. Miljontals människor har tvingats fly utomlands och ytterligare miljontals andra tvingas leva som internflyktingar i Ukraina.


Den ryska angriparen fortsätter att förstöra hela städer såväl som civil infrastruktur (el- och värmenät, skolor, sjukhus, järnvägar, hamnar etc.). Den ryska armén har utfört massmord på ukrainare (både soldater och civila). Sexuellt våld är en del av angriparens strategi. Många medborgare (inklusive barn) har tvångsdeporterats till Ryssland och Vitryssland.


Rysslands president Vladimir Putin, den ryska regeringen, de ledande politiska krafterna i Ryska federationen, religiösa ledare och massmedia främjar en imperialistisk ordning som förnekar ukrainarna deras rätt till oberoende, statsbildning och frihet att välja politiska allianser.


Det ukrainska folket vägrar att vara passiva offer för denna aggression och gör massivt motstånd mot invasionen, med eller utan vapen. Självorganiseringen på gräsrotsnivå (inklusive fackföreningar, feministiska organisationer och medborgarrättsorganisationer) spelar en avgörande roll i landets försvar och i kampen för ett fritt, socialt och demokratiskt Ukraina.


Med tanke på den komplicerade världspolitiska situationen (exemplifierad av det republikanska partiets blockering av ekonomiskt stöd till Ukraina i den amerikanska kongressen) är mobilisering till stöd för ukrainarnas militära och civila motstånd mer nödvändigt än någonsin. Den ryska regeringen har utökat resurserna för sin egen krigsindustri med 70 procent och till detta kommer privata legosoldater och olika former av subventioner som syftar till att göra kriget acceptabelt för den fattigaste delen av befolkningen i federationen, vars män mobiliseras som kanonmat. Putin utnyttjar också hyckleriet i västländernas "demokratiska" retorik för att avleda den allmänna opinionen från att kritisera hans egna brott i Ukraina.


Samtidigt undergrävs solidariteten med det ukrainska folket genom det dominerande ideologiska debattklimatet som framställer utgifter "för att hjälpa Ukraina" som ett sätt att rättfärdiga nedskärningar i sociala budgetar och permanenta ökningar av vapenutgifter. 


En legitim strävan efter fred och som åtföljs av krav på brådskande svar på sociala och ekologiska nödsituationer får inte ske på bekostnad av ukrainska liv och rättigheter: den bör i stället omvandlas till ett krav på öppenhet om de verkliga statliga utgifterna, samt förkastandet av en permanent ökande militarisering och en socialt bakåtsträvande ekonomisk politik på nationell och global nivå. 


Ukraina kan inte vinna utan leveranser av vapen från NATO-länderna för att kunna slå tillbaka inkräktaren. Men vad den slutliga seger över Putin främst kommer att innebära är inte en seger för västsidan i stormaktskampen om den globala dominansen, utan en triumf för det ukrainska folkets orubbliga motstånd och rätt att bestämma över sin framtid. Som sådan kommer det att bli en seger för små nationer och demokratiska principer överallt. Vi uppmanar alla till att göra veckan runt den 24 februari (19-25) till en period av internationella aktioner mot den ryska invasionen och i solidaritet med Ukraina. 


Fred åt Ukraina - stoppa Rysslands krig! Omedelbart stopp för de ryska bombningarna och tillbakadragande av alla ryska trupper från hela Ukraina! Bredast möjliga stöd och solidaritet med det ukrainska folket i dess legitima motstånd mot den ryska invasionen!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen